• Català
  • Español

Novetats en seguretat vial amb l’objectiu de reduir el nombre d’accidents

Novetats en seguretat vial amb l’objectiu de reduir el nombre d’accidents

Malgrat que el 2020 ha estat un any inèdit pel que fa a les víctimes de trànsit, el govern ha aprovat un paquet de reformes legals per reduir els accidents a la carretera.

L’any de la pandèmia ha sigut el més positiu pel que fa a les dades de víctimes ja que ha reduït un 25% els desplaçaments per motiu de les restriccions en mobilitat. Tot i això la carretera ha causat la mort a 870 persones i gairebé 3.500 han hagut d’anar a l’hospital per accident de trànsit. S’han reduït un 21% el nombre d’accidents i de morts respecte l’any anterior però encara així, les dades són esfereïdores.

L’objectiu de la reforma és reduir al 50% el nombre d’accidents i de morts en consonància amb les recomanacions de la Unió Europea i l’OMS.

 

Contents

Noves mesures aplicables des del 2 de gener

  1. Es retiraran 6 punts del carnet a qui circuli subjectant amb una mà el dispositiu mòbil (abans eren 3).
  2. Es retiraran 4 punts a qui circuli sense cinturó de seguretat, sistema de retenció infantil, casc o altres elements de protecció.
  3. És una infracció greu portar dins del vehicle sistemes de detecció de radars, fet que suposa una sanció de 200€ i la pèrdua de 3 punts del carnet.
  4. Se suprimeixen els 20 km/h que es podien sobrepassar dels límits de velocitat en carreteres convencionals en qualsevol avançament.
  5. Es poden recuperar dos punts del carnet si es fa un curs de conducció segura certificat per la DGT.
  6. En el termini de dos anys sense haver comès cap infracció es pot recuperar el saldo inicial de punts (abans variava en funció del grau de gravetat de la infracció comesa).
  7. La reforma inclou una infracció molt greu el fet de cometre frau en els exàmens de conduir fent servir dispositius d’intercomunicació no autoritzats. Comportarà una sanció de 500 euros i una penalització de 6 mesos sense poder-se presentar a examen.

Canvis en mobilitat urbana

Pel que fa a la mobilitat dins del municipi:

  • En les vies que disposen d’una plataforma única de calçada i vorera, el límit de velocitat és de 20km/hora.
  • En les vies amb un únic carril per sentit de circulació, el límit és de 30 km/h.
  • En les vies de dos o més carrils per sentit, el límit es manté en els 50 km/h.

En aquest cas, les novetats s’apliquen passats 6 mesos de la publicació d’aquests canvis al BOE per poder donar temps als ciutadans a conèixer la nova normativa i als ajuntaments a adaptar la senyalització.

Mobilitat personal

La regulació dels vehicles de mobilitat personal és una de les grans novetats del reglament. Es refereix als vehicles d’una o més rodes, per una plaça i propulsats per motors elèctrics que circulen entre 6 i 25 km/h. En aquesta definició s’exclouen els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.

Es prohibeix que els vehicles de mobilitat personal (VMP o patinets elèctrics) circulin per les voreres i per zones reservades a vianants. Han de complir les normes de circulació igual que la resta de vehicles i no poden circular per vies interurbanes, travessies, autopistes ni autovies.

Per poder circular hauran de disposar del certificat de circulació que acrediti que compleix els requisits tècnics contemplats en el manual de característiques que s’aprovarà mitjançant la resolució del Director General de Trànsit. La mesura entrarà en vigor 24 mesos després de la publicació del manual al BOE.

Accés al permís de conduir

En aquest apartat i per tal d’equiparar a la normativa europea s’han pres diferents mesures:

  1. Es redueix l’edat mínima exigible per a conduir camions als 18 anys (abans 21). Cal aprovar el Certificat d’aptitud professional (CAP) de 280 hores.
  2. També es redueix l’edat exigible per a conduir autocars als 18 anys però només sense passatgers i en un radi de 50 km. Només amb 21 anys i havent aprovat el CAP podran portar passatgers.
  3. S’amplia a 3.500 kg i a 4250 kg el pes de les furgonetes per al transport de mercaderies que es poden conduir amb el carnet B dins del territori espanyol. Només quan l’increment de pes es causat pels nous mètodes de propulsió amb l’objectiu d’afavorir els combustibles alternatius.

Quan a les proves de capacitació per obtenir el permís de conduir...

  1. Es detallen els equips de protecció obligatoris que han de portar els aspirants a les proves pràctiques pel carnet de moto.
  2. També s’estableix la possibilitat que en determinats casos i amb una valoració mèdica prèvia es pugui autoritzar a l’accés als permisos de conduir camions i autobusos a persones amb problemes de mobilitat.

Si necessiteu més informació sobre les noves mesures en matèria de seguretat vial, des d’Autoescola Lloret ens posem a la vostra disposició. Contacteu amb els nostres experts.

Font: DGT

No Comments Yet.

Leave A Reply